Alle vacatures Print Solliciteer
Nederlands

Vacature

Werken voor de stad die zich steeds opnieuw uitvindt
Zowel in de boeken- als archiefcollectie van Stadarchief Delft zijn boeken te vinden van vóór 1800 die nog niet beschreven zijn in de nationale bibliografie van de vroegmoderne tijd. De nationale bibliografie wordt samengesteld door de Koninklijke Bibliotheek, de nationale bibliotheek van Nederland. De KB biedt iedereen, overal, toegang tot alles wat in en over Nederland is gepubliceerd – dus ook in en over de vroegmoderne tijd.

Functieomschrijving
Je rol
De stage wordt aangeboden door Stadsarchief Delft in samenwerking met de afdelingen Collecties en Documentverwerking van de KB en betreft de Short-Title Catalogue Netherlands (STCN), de nationale bibliografie van het gedrukte boek in Nederland tot aan 1801. De meeste boeken tot aan 1801 in grote en kleinere openbare collecties in Nederland en uit enkele belangrijke bibliotheken in het buitenland zijn inmiddels in het systeem beschreven. Maar archiefcollecties zijn nog nauwelijks onderzocht. Ook daarin is nog veel onbeschreven Nederlands materiaal te vinden – vaak afwijkend van wat in bibliotheken voorkomt. Ook deze publicaties moeten opgenomen worden in de STCN. De bibliotheekcollectie van het SAD ongeveer 1600 titels die voor 1801 zijn verschenen en is deels ontsloten, vaak niet conform de gangbare standaarden. Recent onderzoek van de Koninklijke Bibliotheek heeft aangetoond dat ongeveer 20-25% van de werken uniek is. Het zichtbaar maken van de boekwerken uitgegeven voor 1800 in de STCN is voor SAD heel belangrijk. Het maakt (inter)nationaal duidelijk welke werken in Delft aanwezig zijn en welke werken uniek voor Nederland zijn. Dit draagt bij aan het vaststellen van de uniciteit en relevantie van de bibliotheekcollectie waar SAD sinds enkele jaren mee bezig is.

Verder:
Je gaat als stagiair(e) in Stadsarchief in Delft op zoek naar boeken die vóór 1801 in Nederland gedrukt zijn en nog niet beschreven zijn in de STCN. Daartoe doorzoek je de catalogus van de bibliotheek en vergelijkt de titels die je vindt met de STCN. Ook neem je delen van de archiefcollectie door waarvan vermoed wordt dat daarin gedrukt materiaal te vinden is. Je noteert ontbrekende titels en maakt daar in overleg met de STCN beschrijvingen van en foto’s van de belangrijke pagina’s. Onderdeel van de stage is een gedegen inwerkperiode van twee weken in de STCN op de KB in Den Haag. Daarna werk je in Delft. Ten slotte kom je terug op de KB om je werkzaamheden af te ronden en je stageverslag te schrijven.

Functie-eisen
Je profiel
Je bent een gevorderde letterenstudent, bij voorkeur MA, met specialisatie Boekwetenschap, of op andere wijze verkregen gedegen kennis van het gedrukte boek.

Andere eisen
  • Je hebt affiniteit met en kennis van het beschrijven van oude drukken, analytische bibliografie en een basale kennis van het Latijn;
  • Je bent een zelfstandige en nauwkeurige werker;
  • Je hebt affiniteit met het werken met databases;
  • Je bent minimaal 480 uur beschikbaar zijn, dat wil zeggen 3 maanden fulltime; een parttime aanstelling voor een langere periode is ook mogelijk.

Arbeidsvoorwaarden

Ons aanbod
Je wordt ingewerkt in de STCN door medewerkers van de STCN. In Delft word je begeleid door een medewerker van het Stadsarchief en op afstand door de medewerkers van de STCN die beschikbaar blijven voor vragen. Je werkt mee aan een belangrijke nationale database die steeds vaker gebruikt wordt binnen de Digital Humanities. Je krijgt een stagevergoeding van de gemeente Delft.

Startdatum project na nader overleg.

Meer informatie of direct solliciteren
Wil je meer informatie? Neem contact op met Marja Smolenaars, eindredacteur STCN, 070 3140345 of marja.smolenaars@kb.nl of met Maud Kornaat-van Eunen, bibliothecaris Stadsarchief Delft, mkornaat@Delft.nl

Interesse? Reageer via de 'solliciteer' button.

De jongste oude stad van Nederland
Delft, een stad van contrasten. Tot ver in het buitenland beroemd om de prachtige, historische binnenstad (en om Delfts blauw). Maar ook om innovatieve kenniscentra als de TU, TNO en Deltares. Een stad van monumenten en experimenteren. Delft heeft een rijke historie én is, mede door tienduizenden studenten, jong gebleven. De jongste oude stad van Nederland. Vernieuwing is al eeuwenlang onderdeel van het DNA van Delft. Ook vandaag kijkt de stad reikhalzend uit naar morgen. Het bepaalt de agenda van het bestuur en de gemeentelijke organisaties. Spraakmakende infrastructurele projecten, sociale en bestuurlijke vernieuwing. De organisatie omarmt nieuwe inzichten en creatieve oplossingen.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.
Meer informatie
Deze vacature betreft een parttime functie.

Plaatsingsdatum 01-10-2019
Standplaats Delft
Opleidingsniveau Master / Postdoctoraal
Uren 36
Niveau Student/Trainee
Dienstverband Vast contract - Bepaalde tijd met uitzicht op vast
Salaris Je krijgt een stagevergoeding van de gemeente Delft.
Functiecategorie(ën) Administratie: Data entry
Branch(es) Overheid / Non-profit
Provincie(s) Zuid-Holland
Trefwoorden .

Contactgegevens

Contactpersoon Marja Smolenaars
Telefoon 070 3140345

Vestigingsplaats

Solliciteer